Емпатія і емоційний інтелект в дитини

Емпатія відрізняє нас від машин і навіть від багатьох інших тварин. Це те, що дозволяє нам спілкуватися з іншими людьми, зрозуміти їх. Те, що робить нас співчутливими. Це невід’ємна частина соціального досвіду, навчання, дитинства.
«Емпатія не є вродженою – їй треба навчатися. Як і більшості речей, краще з дитинства. Найкращі вчителі – дорослі» – Деніел Гоулман, автор книги «Емоційний інтелект. Чому він вартує більше, ніж IQ»

Чому ми потребуємо співчуття?

Емпатія породжує доброту – якість, яку більшість батьків сподіваються прищепити своїм дітям. Частиною джерела цієї доброти є мужність. Сміливість відстоювати себе і інших.

Діти з більш високим рівнем емпатії частіше займають позицію «наполегливого спостерігача» – тобто, частіше захищають перед хуліганом когось поза групи своїх друзів. Така сміливість може змінити життя дитини, яка відчуває себе ізольованою в школі або піддається знущанням, але не має мужності захищати себе.

Емпатія робить нас щасливішими. Люди з емпатією мають більш сильні особисті зв’язки і більш змістовні, турботливі відносини.

Емпатія є невід’ємною частиною соціального та емоційного навчання. Таке навчання допомагає дітям та дорослим отримувати та ефективно застосовувати знання, ставлення та навички, необхідні для розуміння та управління емоціями, встановлення та досягнення позитивних цілей, відчуття та співчуття до інших, створення та підтримки позитивних відносини, вміння приймати відповідальні рішення.

Емоційний інтелект (EQ) важливіший за рівень IQ в наші дні. Щонайменше, настільки ж важливий.

“Когнітивні досягнення – 50 відсотків рівняння, соціальні та емоційні навички – інші 50 відсотків. Отака математика соціального і професійного успіху людини у 21 столітті.” – Наталія Лимонова. Засновниця GIOS

Як допомогти дитині розвинути емпатію і соціальний інтелект?

Покажіть своїй співчуття. Слухайте уважно, що і як вона говорить, задавайте питання про почуття і думки. Діти дорослішають і їх здатність до емпатії може дозріти через соціальні взаємодії, хоча для деяких дітей це відбувається природніше, ніж для інших. Можна почати з 15 питань, якими варто замінити «Як пройшов день у школі?»

Допоможіть вивчити інші точки зору та ролі. Читання було, є і буде ідеальним вікошком у всесвіт людських поведінкових моделей. Герої книг вирішують спільні питання, знаходять і втрачають друзів, працюють з конфліктами. Та читання має бути продуктивним, тож, знов-таки, обговорюйте прочитане. Обговоріть, як персонаж у книзі вирішив певну проблему. «Як думає, що він відчуває?» та «Чому він так почувається?» – це завжди гарні питання для дітей будь-якого віку.

Висловлюйте емоції, не поділяючи їх на погані і хороші. Гнів, сором, страх не мають бути табу, таке ставлення веде до глибоких психологічних негараздів. Щастя буває різним – його можно пояснити безлічю слів! Важливо розуміти свої істинні почуття і доступно пояснювати їх собі та оточуючим.

“Створіть словник емоцій! Розмістіть на видному місці, частіше додавайте нові слова, що відображають почуття. Можна робити це на різних мовах, можна попросити дитину зробити дизайн – маємо цілий проект!” – Лайфгак від GIOS
Ви можете поділитися статтею в соціальних мережах за допомогою кнопок нижче. Підписуйтесь на сторінку GIOS у Facebook та регулярно читайте цікаві статті на тему математики та ЗНО
Спробуйте безкоштовний урок